Amenajarea mansardei - cum poți organiza această cameră din casă, astfel încât să fie cât mai funcțională și bine optimizată
Mansarda poate părea a fi cea mai dificilă cameră de aranjat din locuință, întrucât acolo lucrurile stau ceva mai diferit, în comparație cu restul casei. Cu toate acestea, nu trebuie să-ți faci griji, întrucât există o gamă variată de soluții și idei, astfel încât să obții cel mai funcțional spațiu și să te bucuri de fiecare centimetru din această încăpere. Fie că ne referim la amenajarea unei mansarde joase sau a uneia ceva mai flexibile, poți organiza eficient aici diferite camere, în funcție de nevoile tale, de la dormitor, până la un living primitor.
La finalul procesului, mansardele amenajate pot părea la fel de frumoase ca restul camerelor din casă. Așadar, dacă și tu te afli în acest proces, ai ajuns în locul potrivit.
În continuare, în acest articol, îți vom dezvălui cele mai bune idei de amenajare ale mansardei, astfel încât să iei deciziile potrivite și să te bucuri de un spațiu unic.
Cuprins:
- Amenajarea mansardei - care sunt regulile arhitecturale și de design ale unei mansarde
- Amenajarea mansardei joase - reguli de care trebuie să ții cont
- Mansarde amenajate - ce camere poți amenaja în mansardă, în funcție de spațiu și de alte detalii
- Idei de amenajare pentru mansardă
4.1. Idei de amenajare pentru mansardă - cum poți amenaja la mansardă o zonă de relaxare
4.2. Idei de amenajare pentru mansardă - cum poți amenaja la mansardă o zonă de depozitare
4.3. Cum poți amenaja la mansardă o zonă open space
4.4. Idei de amenajare pentru pod - cum poți amenaja la mansardă dormitorul
1. Amenajarea mansardei - care sunt regulile arhitecturale și de design ale unei mansarde
Când vine vorba de amenajarea unei mansarde mici sau mari, întregul proces va fi unul ceva mai dificil față de organizarea altei camere din casă. În acest sens, există câteva reguli și sfaturi utile pe care ar fi bine să le respecți și tu, întrucât îți vor garanta cele mai satisfăcătoare rezultate finale.
În primul rând, această încăpere poate părea uneori destul de întunecoasă din cauza poziționării, dar și modului în care au fost construite ferestrele. În acest sens, este important să te folosești la maximum de lumina naturală, iar acest lucru îl poți face prin amplasarea corectă a geamurilor.
De asemenea, fie că vorbim de amenajările interioare ale dormitorului în mansardă sau de altă cameră, mai este important de știut faptul că partea în care este înclinat acoperișul va influența extrem de mult modul în care este organizat întregul mobilier. Este important să ții cont de acest aspect când faci planul și proiectul inițial, astfel încât să optimizezi cât mai bine fiecare zonă și să nu lași niciun fel de spațiu „mort”, întrucât acesta este extrem de important.
Mai mult, o altă regulă importantă de design atunci când vine vorba de amenajările mansardei în podul existent este și alegerea mobilierului și accesoriilor potrivite, care să se plieze perfect în spațiul disponibil și care să ofere un echilibru între funcționalitate și estetică, întrucât nici una dintre cele două aspecte nu trebuie neglijate.
Totodată, aceste încăperi pot avea adesea spații limitate pentru depozitare, în funcție de dimensiunea lor. Pentru a gestiona eficient acest aspect, ar trebui să integrezi încă din proiectul de design inițial niște piese, sisteme de depozitare practice, cum ar fi, spre exemplu, rafturile suspendate sau sertarele încorporate în scheletul patului.
În final, când vorbim despre amenajarea podului în casă, la fel de important este să alegi și finisajele potrivite. Spre exemplu, materialele concepute în culori deschise și luminoase pot amplifica senzația de spațiu și de luminozitate, în timp ce materialele naturale și texturate pot adăuga un plus de căldură și confort ambientului general.
2. Amenajarea mansardei joase - reguli de care trebuie să ții cont
După cum știi și tu deja, amenajările mansardei în case pot fi destul de variate, întrucât depinde destul de mult de cât este de mic sau mare spațiul și de cât de jos este construit tavanul. În cazul în care te confrunți cu una extrem de joasă, avem pentru tine câteva sfaturi în plus, pentru a reuși să eficientizezi perfect acest loc.
Ca în cazul anterior, bineînțeles că și când vine vorba de ideile de mansardă mai joase trebuie să alegi cu mare grijă mobilierul. Aici este esențial să nu iei în calcul piesele prea înalte sau voluminoase, întrucât s-ar putea să ajungi în situația în care nu vor încăpea acolo. Cel mai bine este să optezi pentru unele de dimensiuni mai mici, dar extrem de bine organizate, cu multe sertare și locuri inteligente de depozitare a lucrurilor.
Pentru amenajarea podului în acest fel, trebuie să mai eviți și supraaglomerarea spațiului cu prea multe piese de mobilier sau accesorii. Un design simplu și aerisit te va ajuta să obții și să menții constant senzația de spațiu deschis, mare și fluid. Nu te axa pe prea multe detalii și alege anumite corpuri cât mai „curate” vizual, fără prea multe modele încărcate sau culori aprinse. Paleta de nuanțe trebuie să rămână una neutră, albul fiind una dintre cele mai bune opțiuni.
De asemenea, în amenajarea mansardei de lemn joase este recomandat să așezi patul în locul în care tavanul este mai jos. În caz contrar, pune acolo o comodă, ori un dulap mai mic, astfel încât să nu te încurce sau să te incomodeze în activitățile de zi cu zi. Dacă acest loc va fi transformat într-o baie, atunci în acest spațiu va trebui să stea cada, pentru o funcționalitate garantată.
În final, după cum vorbeam și mai sus, în amenajările mansardei generale, trebuie să știi că utilizarea oglinzilor chiar poate face minuni, dacă știi să le amplasezi strategic. Spre exemplu, le poți pune față în față cu geamul, astfel încât să împrăștie cât mai bine lumina în cameră.
3. Mansarde amenajate - ce camere poți amenaja în mansardă, în funcție de spațiu și de alte detalii
Când vine vorba de amenajarea podului locuibil dintr-o casă, imaginația nu are limite, iar tu poți crea aici diferite camere, în funcție de necesitățile personale. Astfel, mai jos îți vom oferi unele dintre cele mai adoptate variante, care te vor ajuta și pe tine să iei cea mai bună decizie.
În primul rând, trebuie să vorbim despre amenajarea dormitorului în mansardă, aceasta fiind una dintre opțiunile cele mai utilizate. Cu o atenție specială acordată organizării spațiului și mobilierului, poți transforma această încăpere într-un loc extrem de confortabil și liniștit. Partea cea mai bună este că poți face acest lucru indiferent de locul disponibil, ori de alte detalii, precum adâncimea tavanului. Există multe idei de amenajare a dormitorului în mansardă, iar tu nu trebuie să o găsești decât pe cea care corespunde cel mai mult nevoilor tale.
Dacă în primul caz, amenajarea se poate face în orice condiții, pentru organizarea unui living aici vei avea nevoie de ceva mai mult spațiu. Este extrem de important acest detaliu, întrucât se presupune că aici vei mai primi și invitați, motiv pentru care este importantă dimensiunea camerei. Mai mult, când vorbim despre detaliile importante în ceea ce privește amenajarea livingului în mansardă, aici am putea menționa și ferestrele. Dacă ele sunt destul de mari și creează suficient de multă lumină, atunci e clar că poți opta pentru crearea unei sufragerii în acest loc.
Mai mult, încăperea din pod poate fi transformată oricând și într-un birou sau spațiu de lucru, ideal în cazul în care există persoane din familie care lucrează de acasă sau în cazul în care ai nevoie de un loc liniștit în care să rezolvi diferite task-uri. Partea cea mai bună este că acesta face parte din gama ideilor de mansarde din pod unde nu ai deloc nevoie de prea mult spațiu.
De asemenea, această încăpere din locuință poate fi folosită și pentru crearea unui spațiu de depozitare suplimentar, ori pentru crearea unei băi, unde, din nou, nu există prea multe limite sau reguli, întrucât spațiul nu e necesar să fie mult prea generos. Dacă alegi în mod inteligent piesele de mobilier, vei reuși să creezi fix ceea ce ai nevoie în parametri puțini.
Nu în ultimul rând, atunci când vorbim de amenajarea camerei în mansardă, mai poți lua în calcul și un spațiu de joacă pentru copii, în cazul în care familia ta are sau își propune să fie mai numeroasă pe viitor, ori chiar o zonă de relaxare, ideală pentru adulți.
4. Idei de amenajare pentru mansardă
După cum ai văzut deja, când vine vorba de designul interior al mansardei, există extrem de multe opțiuni prin care poți transforma această încăpere într-una extrem de practică, perfectă pentru diferitele tale necesități.
În cazul în care ai nevoie de câteva idei practice pentru amenajarea unei mansarde, de aceste aspecte ne vom ocupa în continuare, unde o să-ți oferim câteva sfaturi utile pentru organizarea unora dintre cele mai comune încăperi care sunt luate în calcul pentru acest colț din casă.
4.1. Idei de amenajare pentru mansardă - cum poți amenaja la mansardă o zonă de relaxare
Mansarda poate fi oricând transformată într-o zonă perfectă de relaxare. Așadar, într-un colț din această încăpere trebuie să te asiguri că așezi corpurile de mobilier care să-ți permită să te odihnești cât mai în tihnă și care să-ți permită să citești o carte sau să te bucuri de un film în cele mai optime condiții. În acest sens, unele dintre cele mai bune variante de luat în calcul pot fi chiar taburetele și pufurile, alături de câteva fotolii, unde să te simți cu adevărat răsfățat. Poți amplasa în fața lor și niște banchete, pentru momente de relaxare complete.
Nu uita faptul că nuanțele și decorațiunile folosite pot influența într-o proporție mare atmosfera și starea de spirit din zona de relaxare. Optează pentru culorile vii, când vine vorba de piesele de mobilier și adaugă diferite detalii, precum lumânări și felinare, plante, pentru a crea ambientul perfect. În final, trebuie să personalizezi acest loc după bunul plac, dar și cu detaliile de care tu ai nevoie, în funcție de propriile pasiuni, astfel încât să te bucuri de cea mai mare eficiență.
Sursa foto: ha.ro
4.2. Idei de amenajare pentru mansardă - cum poți amenaja la mansardă o zonă de depozitare
Crearea unei zone de depozitare poate fi o idee la fel de bună, când vorbim despre amenajările interioare ale mansardei, mai ales dacă încăperea este ceva mai mică.
Pentru că în această cameră înălțimea este, de regulă, destul de limitată, este important să optimizezi cât mai bine spațiul pe care îl ai la dispoziție. Poți instala, astfel, rafturi sau dulapuri suspendate, care să ajungă până la nivelul acoperișului, pentru a folosi cât mai eficient spațiul vertical.
O altă idee bună, atunci când vine vorba de ideile de mansarde în pod, este îmbinarea camerei de depozitare cu o zonă de birou. Astfel, pentru ca această încăpere să nu rămână neexploatată și pentru a te asigura că profiți cât mai mult de ea, după ce ai montat toate rafturile și dulapurile de care ai nevoie, într-un colț rămas liber amplasează și un birou și câteva scaune. Astfel, ai parte de funcționalitate garantată.
4.3. Cum poți amenaja la mansardă o zonă open space
Dacă acest loc îți oferă spațiu generos, atunci poți oricând să iei în calcul amenajarea mansardei open space, astfel încât să poți profita de o dublă utilitate. Spre exemplu, pe peretele care este perfect drept amplasează mobila de bucătărie, utilată cu toate produsele pentru bucătărie esențiale vieții de zi cu zi, aragazul, dar și frigiderul.
La geam, în cazul în care tavanul nu este prea jos și nu creează niciun disconfort, poți să așezi scaune de dining și una dintre mese de dining pe care ți le punem chiar pe site-ul nostru la dispoziție. Paralel cu masa, poți opta pentru amplasarea canapelei și colțarelor, în funcție de necesitatea personală, iar chiar la intrarea în cameră poți amplasa și un cuier sau pantofar, ideale pentru depozitarea hainelor invitaților.
4.4. Idei de amenajare pentru pod - cum poți amenaja la mansardă dormitorul
Nu în ultimul rând, când vine vorba de ideile de amenajarea ale dormitorului în mansardă, aici lucrurile stau puțin mai simple, întrucât poți amplasa patul în locul în care este tavanul mai jos, iar în dreapta și stânga sa două noptiere. Chiar în fața patului, poți alege să amplasezi una sau mi multe comode, pe care poți așeza și un televizor, dar și diferite obiecte decorative.
Dacă locul îți permite, poți integra aici și un fotoliu, pentru zilele în care vrei să te relaxezi cu o carte bună în mână și nu uita să personalizezi cât mai bine camera cu diferite oglinzi decorative ori alte detalii, pentru a-i conferi încăperii ideea de intimitate.
Sursa: ha.ro
În concluzie, amenajarea unei mansarde nu este deloc un proces complicat, dacă ții cont de câteva reguli simple. Partea cea mai bună este că poți transforma acest loc într-o multitudine de încăperi, în funcție de necesitățile personale - totul depinde de gusturile și de viziunea ta!