Sari la conținut
Beneficiază de transport GRATUIT pentru orice comandă de peste 350 lei!

Contact: 0376 448 300

Email: office@ha.ro

Blog Ha.ro

Livinguri de lux – cum imprimi eleganță și opulență unor astfel de spații?

Livinguri de lux – cum imprimi eleganță și opulență unor astfel de spații?

 

Dacă îți dorești și tu o astfel de sufragerie luxoasă, ai ajuns unde trebuie pentru că avem pentru tine sfaturi utile și recomandări care te vor ajuta să obții un spațiu amenajat cu bun gust!

Cuprins:

1. Living de lux – cum iese în evidență un spațiu luxos?

2. Lux în living room, la casă sau la apartament – ce să iei în considerare?

3. Sufragerie de lux – sfaturi pentru spații de diferite dimensiuni

4. Amenajări de livinguri de lux – orice stil de amenajare se potrivește?

    4.1. Livinguri clasice de lux

    4.2. Livinguri moderne de lux

    4.3. Livinguri de lux în stil minimalist

5. Amenajări pentru un living de lux – elemente importante

    5.1. Living de lux – paleta de culori

    5.2. Livinguri luxoase – cum alegi mobilierul?

    5.3. Sufragerii de lux – cum alegi accesoriile?

1. Living de lux – cum iese în evidență un spațiu luxos?

living lux

Un living luxos este un spațiu cu o atmosferă elegantă, rafinată și confortabilă, un spațiu cu un design interior sofisticat și gândit în cel mai mic detaliu. Paleta de culori, materialele folosite și obiectele de mobilier sunt alese pentru a se îmbina armonios. Un astfel de spațiu iese în evidență prin finisaje impecabile, materiale naturale, de înaltă calitate, materiale textile fine, obiecte de decor rafinate și piese de mobilier cu detalii elegante. Linia dintre lux și kitsch este foarte fină, așa că, ar fi bine să aloci timpul necesar pentru amenajarea livingului tău sau să apelezi la un specialist în design interior care va ști cum să transforme ideile și schițele în realitate.

Totuși, dacă decizi să îți amenajezi livingul pe cont propriu, ar trebui să știi de la început că un astfel de proiect nu va fi gata în câteva zile, ci se va întinde pe o durată mai lungă de timp. De la alegerea materialelor pentru finisaje, la căutarea obiectelor de mobilier și a accesoriilor potrivite – toate necesită timp și răbdare pentru a obține la final o imagine perfectă a livingului tău.

2. Lux în living room, la casă sau la apartament – ce să iei în considerare? 

living lux

Livingurile de lux sunt mult mai întâlnite la case pentru că spațiul permite o astfel de amenajare. La casă poți avea un living înalt sau pereți din sticlă, care aduc un plus de rafinament, însă și la bloc poți aduce mai multă eleganță prin finisaje și decorațiuni.

Livingul la casă poate fi prelungit cu o terasă care oferă mai multă intimitate și cu priveliști superbe care completează acest tablou deosebit. Acest lucru lipsește la bloc (dacă nu stai la parter), însă poți compensa lipsa terasei și a priveliștii exterioare cu obiecte de decor care să aducă natura mai aproape de tine.

Nu contează atât de mult unde vei amenaja livingul de lux, cât contează confortul, rafinamentul și atmosfera pe care o obții prin amenajarea spațiului.

3. Sufragerie de lux – sfaturi pentru spații de diferite dimensiuni

Este destul de ușor să amenajezi un living de dimensiuni mari pentru că poți opta pentru diverse obiecte de mobilier și accesorii pentru a umple spațiul. Te poți lovi însă de obstacole în momentul în care ai un spațiu mic pe care vrei să îl amenajezi într-un stil de lux, fără să supra-aglomerezi totul. Indiferent de situația în care te afli, combinația dintre un design eficient, materiale de calitate și elemente decorative alese cu atenție poate transforma orice living într-un spațiu opulent, demn de reviste.

                                                        

Sfaturi pentru un living de dimensiuni mari:

    1. Compartimentează spațiul în mai multe zone funcționale – zona de relaxare, zona de dining etc. și folosește elemente distinctive pentru delimitarea acestor zone;

    2. Optează pentru un mobilier impunător – dacă tot ai suficient spațiu la dispoziție, de ce să nu te joci cu o canapea generoasă, niște mese spațioase, scaune și fotolii confortabile?;

    3. Pune accent pe iluminat – lampadare, aplice de perete, spoturi etc., folosește cât mai multe tipuri de iluminat pentru a scoate în evidență diferite zone;

    4. Accesorizează inteligent spațiul – folosește piese de artă sau de decor de dimensiuni mari, perne decorative, draperii lungi, covoare și plante verzi mari în ghivece, care să anime spațiul;

    5. Îndrăznește să te joci cu nuanțele închise, însă păstrează aceeași paletă de culori.

Sfaturi pentru un living de dimensiuni mici:

                                                      

Optează pentru finisaje în culori deschise – acest truc creează senzația unui spațiu de dimensiuni mai generoase;

Alege un mobilier multifuncțional – limitează-te la acele piese de mobilier care îndeplinesc mai multe funcții, cum ar fi o canapea extensibilă sau o masă care se poate plia;

Folosește oglinzi decorative – oglinzile nu sunt doar elegante, ci deschid vizual spațiul, dacă sunt puse în locuri strategice;

Pune accent pe materiale de lux – având puține obiecte de mobilier într-un spațiu de mici dimensiuni, poți să muți accentul pe materialele de calitate din care sunt făcute (piele, catifea, lemn masiv etc.);

Folosește mai puține obiecte de decor și scoate în evidență detaliile – o plantă de interior într-un colț al livingului, o piesă de artă minimalistă pe perete, perne decorative sau lampadare discrete, toate acestea sunt doar câteva exemple de decorațiuni pe care le poți folosi într-un living de lux de mici dimensiuni.

4. Amenajări de livinguri de lux – orice stil de amenajare se potrivește?

Opulența sau luxul nu reprezintă un stil de amenajare, ci mai degrabă o caracteristică care poate fi imprimată aproape oricărui stil de design interior. Adevărul este că nu prea am văzut livinguri rustice de lux pentru că acolo se insistă foarte mult pe sustenabilitate, recuperarea materialelor naturale și pe integrarea naturii în orice formă, însă există multe livinguri clasice, moderne, chiar și minimaliste, care au fost ridicate la rangul de lux prin obiecte de decor sau detalii!

4.1. Livinguri clasice de lux

Livingul clasic de lux este caracterizat de o eleganță atemporală – orice obiect de mobilier ai alege, știi că nu se va demoda niciodată. Paleta de culori este una rafinată și conține nuanțe neutre, dar și intense, de albastru închis sau verde smarald (astfel de culori conferă spațiului un aer regal, nobil). Piesele de mobilier au detalii fine, canapelele, fotoliile sau măsuțele de cafea pot avea picioare sculptate sau alte detalii ornamentale.

Materialele textile joacă un rol esențial într-un living de lux amenajat într-un stil clasic, acestea contribuind decisiv la atmosfera rafinată a spațiului. Alege draperii din catifea, brocart sau mătase, perne decorative și covoare deosebite, în stil oriental. Detaliile decorative nu trebuie să lipsească nici ele, iar în acest sens te poți orienta către diverse oglinzi cu rame impunătoare, tablouri, statuete sau obiecte de artă care să completeze această atmosferă clasică.

canapea     fotoliu

 

4.2. Livinguri moderne de lux

Livingurile de lux moderne au la bază un design contemporan, cu o paletă de culori neutre (cele mai folosite nuanțe sunt cele de alb, gri și negru), un mobilier modular, dar confortabil (canapele tapițate, taburete și pufuri, fotolii spațioase), lămpi și lustre moderne, de multe ori cu control inteligent.

De altfel, într-un living de lux poți găsi de multe ori echipamente de divertisment high-tech, care aduc nu doar un plus de modernism, ci și mai mult confort. Plantele de interior fac și ele parte din această imagine, având scopul de a aduce natura în interiorul spațiului. Designul modern este asociat de multe ori cu liniile geometrice și simetria, cu echilibrul și ordinea.

lampa   masuta cafea  tabureti

4.3. Livinguri de lux în stil minimalist

Un alt stil de amenajare foarte popular în zilele noastre care poate integra astfel de elemente de lux și rafinament este cel minimalist. După cum bine sugerează și denumirea, acest stil are la bază un mobilier simplu, cu un design minimalist, dar cu finisaje de înaltă calitate.

Într-un spațiu minimalist trebuie să alegi doar câteva obiecte de mobilier, pentru a evita supra-aglomerarea spațiului. Sunt recomandate canapele și colțare, măsuțe de cafea și biblioteci minimaliste.

Paleta de culori se învârte în jurul culorilor alb-negru și nuanțelor de gri, tocmai pentru a păstra iluzia unui spațiu cât mai curat și aerisit. Într-un living minimalist de lux, materialele cele mai folosite sunt lemn, sticlă, metal și piatră, iar iluminatul este discret (fără candelabre sau lampadare care ies în evidență) și operele de artă abstracte vin să completeze această estetică. Covoarele pot să lipsească dintr-un astfel de spațiu, nu și accesoriile sau obiectele de decor metalice, reprezentative pentru acest stil.

canapea    etajera

5. Amenajări pentru un living de lux – elemente importante

Probabil te-ai fi așteptat să îți spunem că într-un living de lux se regăsesc multe obiecte de decor aurii și piese de mobilier care ies în evidență prin tot felul de detalii. În realitate însă, luxul din living (sau din orice alt tip de spațiu) stă în detalii, în eleganță și bun gust.

Dacă știi să alegi bine elementele, vei obține o sufragerie luxoasă. Dacă alegi piesele care ies prea mult în evidență, fără a fi de calitate, vei obține un living care se duce mai mult în zona de kitsch – nu îți va aduce nici confort și nici aprecieri din partea musafirilor. Un astfel de living te poate obosi din punct de vedere vizual, așa că, ai mare grijă la culorile alese, la obiectele de mobilier și la accesorii.

5.1. Living de lux – paleta de culori

                                         

Paleta de culori este una destul de simplă atunci când vine vorba de lux. Cele mai întâlnite culori sunt alb, negru și nuanțele neutre de gri și bej. În anumite cazuri, dacă îți dorești un living într-un stil clasic, elegant, poți opta și pentru nuanțele de albastru închis sau verde smarald, nuanțe asociate de multe ori cu regalitatea. Spre exemplu, catifeaua verde smarald, indiferent de forma în care este folosită (tapițerie pentru canapea, draperii etc.) aduce un plus de rafinament în orice spațiu.

Paleta de culori se aplică atât la finisaje, cât și la mobilier și accesorii. Dacă optezi pentru finisaje deschise la culoare, poți construi un contrast elegant cu mobilierul, textilele din living sau decorul. Ai grijă însă să nu fie un contrast obositor. Nu uita, echilibrul cromatic este secretul unei astfel de amenajări.

5.2. Livinguri luxoase – cum alegi mobilierul?

living luxos

 

Înainte de a alege mobilierul, trebuie să decizi câte zone funcționale vei avea în living. Dacă îți dorești să fie doar o zonă de relaxare, vei avea nevoie de canapele și fotolii confortabile, dar și de o măsuță de cafea practică. Dacă, în schimb, îți dorești și o zonă de luat masa în familie, va trebui să te orientezi și către mese de dining și scaune de dining potrivite.

În funcție de dimensiunea livingului, de spațiul disponibil și de preocupările pe care le ai, poți integra și alte obiecte de mobilier, cum ar fi o bibliotecă.

 

5.3. Sufragerii de lux – cum alegi accesoriile?

livinguri de lux

Accesoriile și obiectele de decor sunt cele care completează armonios orice proiect de amenajare interioară. Iată ce fel de decorațiuni sunt recomandate în livingurile de lux:

      1. Oglinzi decorative – oglinzile mari, cu rame aurii sau argintii, sunt elegante și asigură iluzia unui spațiu aerisit;

      2. Vaze de cristal sau porțelan – le poți folosi ca piese centrale ale amenajării livingului;

      3. Lămpile – lămpile de podea cu abajururi deosebite se integrează foarte bine în astfel de spații;

      4. Tablouri – dacă ești pasionat, investește în tablouri originale, un element reprezentativ mai ales pentru livingurile de lux în stil clasic;

      5. Candelabre impunătoare – recomandate doar în livingurile de mari dimensiuni, poziționate în centrul camerei sau chiar deasupra mesei;

      6. Perne decorative – dar nu orice perne, ci cele cu broderii fine, din mătase sau catifea;

      7. Sculpturi sau statuete – aceste opere de artă pot da un plus de rafinament livingului.

Obiectele de decor ar trebui să fie alese și în funcție de stilul personal. Dacă nu ești un iubitor de artă, cu siguranță tablourile originale sau statuetele nu te reprezintă și nu își vor găsi locul în livingul tău de lux. Alege fiecare obiect de mobilier și decorațiune cu atenție – nu amenajezi un muzeu, ci propriul living, care trebuie să îți ofere o senzație de confort.

În concluzie, și tu îți poți petrece serile într-un living de lux, dacă îți dorești acest lucru. Trebuie doar să planifici foarte bine procesul de amenajare, să alegi cu atenție elementele componente și de ce nu, să apelezi la sfaturile unui specialist, în momentul în care ai de luat o decizie importantă.

Sursă foto: ha.ro, freepik.com

Articol anterior
Articol următor

Multumesc pentru abonare!

Acest email este deja înregistrat!

Cumpărați aspectul

Alege Opțiunile

Editare opțiune
Back In Stock Notification

Alege Opțiunile

this is just a warning
Contul meu
Coș de cumpărături
0 Articole